FRA VAREBIL TIL CAMPER VAN

camper van

Hvis du ønsker å gjøre om en varebil til en camper van, kan du strengt tatt bare legge en madrass på golvet bak og sette inn et bærbart toalett. Ønsker du imidlertid en funksjonell camper van, hvor du kan trives og ha det komfortabelt flere uker eller måneder om gangen, er det mer du må tenke på:

 • Bilen må isoleres, og dette skal gjøres riktig, for å unngå kondens og mugg. (Bilen på bildet over er isolert for at eierne skal kunne ha det behagelig varmt inne, selv i 30 minusgrader ute).
 • Du ønsker antageligvis strøm, så du kan lade telefon/pc, også når du ikke kjører, og ha lys i bilen så du kan lage mat selv om det er mørkt, og slippe kle av og på deg eller gå på do i mørket.
 • Bilen må ha tilstrekkelig ventilasjon.
 • Skal du lage mat i bilen, trenger du gass, som må installeres etter forskrifter for ventilasjon, i tillegg til gass- og CO-varsler.
 • Du trenger gass eller strøm skal du ha kjøleskap.
 • Ønsker du innlagt vann, trenger du en vanntank på rundt 100 liter, pluss gråvannstank. Dette må monteres på en måte slik at du ikke risikerer lekkasje. Golvet bør uansett kunne tåle en vannlekkasje.
 • Toalett må monteres sikkert – du ønsker ikke at det skvalper over hvis du kjører over en hump i veien. Det skal være lett å ta ut og tømme.
 • All løsøre i bilen skal kunne sikres ved hjelp av lastenett, stropper og liknende.
 • Du må ha kontroll på vekten på inventaret. Kanskje ønsker du også å kunne ha et par kajakker på taket eller to mountainbikes bak – da kan ikke dette overskride bilens maksvekt.

DESIGN AV CAMPER VAN

camper van

Camper van design handler om langt mer enn å skape en «boho look» eller den perfekte fargepaletten. For det første, er det enkelte element som skal på plass før du overhodet får godkjent bilen av Biltilsynet (yes, det må gjøres – hvis ikke gjelder ikke forsikringen).

 • Campingrommet bak førersetet må ha en takhøyde på minst 170 cm i minst to meters lengde, og bredden må være minst 150 cm, målt uten innredning.
 • Campingrommet må være utstyrt med kjøkkenbenk med vaskekum, klesskap, liggeplasser og bord. Utstyret skal være fastmontert.
 • Kjøkkenbenken må minst være 80 x 40 cm, og vaskekummen må romme minst 5 liter.
 • Klesskap må til sammen ha følgende minimumsmål; bredde 40 cm, dybde 40 cm, høyde 75 cm. Kravet til minimum bredde kan være fordelt på to eller flere skap.
 • Bordet må ha en flate på minst 0,3 m​2 ved normal bruk.
 • Du skal ha like mange seteplasser som sengeplasser. De fleste varebiler har tre seter foran. Det betyr at du enten må ha tre sengeplasser, eller ta ut det doble passasjersetet og sette inn et enkelt.
 • To liggeplasser må være minst 180 x 50 cm. Øvrige liggeplasser må være minst 160 x 50 cm.

 

HVA SKAL DU TENKE PÅ NÅR DET GJELDER DIN CAMPER VAN DESIGN?

camper van

Hvordan kommer du til å bruke din camper van?

Sommer, vinter – eller hele året?

Helger og korte ferier – eller i flere uker eller måneder i strekk?

Skal du jobbe i bilen?

Er det viktig for deg å ha dusj og varmt vann, eller vil du heller bruke plassen på noe annet?

Skal du ha med deg skiutstyr, kajakk, dykkeutstyr, surfebrett eller sykler?

Hvor mye matlaging kommer du til å gjøre i bilen? Varme en pose turmat eller lage fulle måltid?

Er det viktig for deg at senga står ferdig oppredd eller vil du ha noe som foldes vekk på dagtid?

I skrivende stund, holder jeg på å bygge om en Mercedes, en tidligere brødbil, til camper van til meg og min kjære. Vi planlegger også å leie ut La Gitana når vi ikke bruker den selv. Vi kommer til å bruke bilen på langturer mellom Norge og Spania om sommeren, samt leie den ut i Andalucia.

I og med at La Gitana bare skal brukes om sommeren, blir hun designet med et kjøkken som kan trekkes ut og brukes utendørs. Det blir lagringsplass for et sammenleggbart spisebord og to stoler, samt en liten grill – vi elsker å lage mat, så et romslig kjøkken er viktig for oss.

Tidvis kommer vi til å kjøre lange strekk, og ønsker muligheten til å svinge inn på en parkeringsplass og sove noen timer. Derfor vil vi ha en fast seng, slik at det bare er å legge seg nedpå uten å folde opp eller ned noe som helst.

Tove kommer periodevis til å jobbe i camperen, og har bestilt skrivebord, slik at hun kan sitte ergometisk ok mens hun jobber.

Hva er dine behov?

Jeg hjelper deg med å finne de kreative løsningene og bygger din camper van, skreddersydd til nettopp deg.

Ta kontakt på epost hei@kristianjansson.com.